Blogs

Kā uzlabot kredītvēsturi un iegūt labākus nosacījumus

Aizņēmējs sēž pie datora ar atvērtu kredītreitinga lapu un telefonā aizpilda pieteikumu kredītam
Kredītvēsture ir svarīga katra potenciālā aizņēmēja kredītreitinga daļa, jo tā attēlo jūsu pieredzi ar kredītsaistībām. Pateicoties šim vērtējumam aizdevējs var pieņemt pareizu lēmumu attiecībā uz kredīta izsniegšanu konkrētai personai. Noskaidrosim sīkāk, kas var ietekmēt jūsu kredītvēsturi negatīvi un pozitīvi. 

Kredītvēsturi ietekmējošie faktori

Kredītvēsturē ir iekļauta informācija par visām saistībām, kas jums bijušas no pilngadības sasniegšanas. Ir redzama informācija detaļās par aizdevumu vai līzingu summām, aktīvām un izmaksātām kredītsaistībām, atmaksas process – kavējumi un savlaicīga segšana, vai esiet galvotāja lomā u.tml. 

Turklāt, ja cilvēks nav ņēmis aizdevumus un nav bijis galvotājs, viņam ir nulles kredītvēsture. Ja ņemtie kredīti bija atmaksāti ar nokavēšanos un bija regulāri kavējumi, viņam būs slikta kredītvēsture, taču, ja visi aizdevumi bija atmaksāti savlaicīgi – kredītvēsture būs pozitīva. 

Jāņem vērā, ka arī nulles kredītvēsture, lielākoties, var slikti ietekmēt aizdevēju piedāvātās procentu likmes, jo finanšu iestādei nav iespējas novērtēt šo cilvēku kā aizņēmēju – cik godprātīgs maksātājs viņš ir. Tāpēc arī šajā gadījumā būtu jāparūpējas par savas kredītvēstures uzlabošanu, bet, protams, ne tādos apmēros, kā pie sabojātās kredītvēstures saistību nemaksāšanas dēļ.

Kā noskaidrot savu kredītvēsturi

Informācija par jūsu kredītvēsturi ir pieejama vairākās tiešsaistes vietnēs, piemēram, Kredītu informācijas birojā, Latvijas Bankas Kredītu reģistrā un Crefo biroja sistēmā. Izmantojiet iespēju un pārbaudiet informāciju par jūsu kredītvēsturi. To ir noderīgi izdarīt, jo jūs pat variet nezināt, ka ir palicis kaut kur nenomaksāts cents, par kuru neinformē, taču tas neizbēgami paaugstina jums piedāvātās procentu likmes.
 

Veidi, kā uzlabot savu kredītvēsturi

Kā noskaidrojām, tieši no kredītvēstures vērtējuma atkarīgs, uz kādiem nosacījumiem mums var tikt izsniegts aizdevums vai noslēgtas jebkādas saistības. Ja ir nulles vai slikta kredītvēsture, ņemot vērā paaugstināto risku sadarbībā ar jums, finanšu iestāde var piemērot savam piedāvājumam lielāku procentu likmi vai pakalpojumu sniedzējs var palūgt veikt depozīta maksājumu, pirms noslēdz ar jums līgumu. Jebkurā gadījumā tas ir nepatīkami, tāpēc pastāstīsim, kas var palīdzēt uzlabot jūsu kredītvēsturi. 
  1. Pārbaudiet informāciju par jūsu kredītvēsturi vietnēs, ko minējām augstāk. Iespējams ieviesusies kāda kļūda datos, ko variet mēģināt apstrīdēt, pierādot savas informācijas patiesumu. 
  2. Pārliecinieties, ka jums nav aktīvu kredītsaistību vai atvērtas kredītkartes, kur varēja izveidoties parāds. Kredītkartēm vienmēr katru mēnesi tiek atskaitīta maksa par pakalpojumu, ja jūs to nenoslēdziet. 
  3. Ja plānojiet ņemt tuvāko gadu laikā hipotekāro kredītu bankā, nevajadzētu aizņemties naudu nebanku finanšu iestādēs, jo viņu acīs tas var ietekmēt jūsu kredītvēsturi.
  4. Samaksājiet visus iekrājušos parādus, nokavējuma procentus, līgumsodus, nodokļus utt. Turklāt tas nav attiecināms tikai uz kredītiem, bet arī uz pārējiem rēķiniem, piemēram, par komunālajiem maksājumiem vai internetu. 
  5. Paņemiet kādu nelielu aizdevumu vai preci līzingā un maksājiet par to, rūpīgi ievērojot maksājumu grafiku. Tādējādi jūs aizdevējam parādīsiet, ka esiet uzticams maksātājs. 
  6. Šobrīd ir viens liels aizdevums vai vairākas aktīvas kredītsaistības, ar kuriem nespējiet tikt galā? Tas var sarežģīt jaunā aizdevuma saņemšanu, kā arī pasliktināt aizdevēju piedāvātos nosacījumus. Jums var palīdzēt kredīta refinansēšana vai kāda kredīta priekšlaicīga atmaksa. Ievērojiet – izdevumi par saistībām nevar pārsniegt 30-40% no jūsu kopējiem mēneša ienākumiem. 

Rezumējums

Kredītvēstures uzlabošana nav ātrs process, jo cilvēkam jāpierāda sevi kā godprātīgu aizņēmēju, sadarbībā ar kuru nav paaugstināta riska. Tikai tā finanšu iestādēs jums izdosies saņemt labākās procentu likmes un nebūs jāpārmaksā puse no aizņemtās summas. 

Ja šobrīd jums izdevās visu sakārtot, nepieļaujiet iepriekšējās kļūdas un nesabojājiet savu kredītvēsturi atkārtoti. Vienmēr rūpīgi apdomājiet katra aizdevuma nepieciešamību un lasiet līguma nosacījumus pirms to parakstīšanas. 
2023-06-01